
Przed każdą mobilnością uczniowie spotkali się w grupach, aby bardziej się poznać, zintegrować, ale także zapoznać się z kulturą i obyczajami Hiszpanii. Uczniowie dowiedzieli się też, czym charakteryzuje się kuchnia hiszpańska. Obejrzeli prezentację na temat miejsc, które odwiedzą. Wspólnie przygotowywali hiszpańskie jedzenie.
Spotkanie I mobilności odbyło się 7 lutego 2020 r., a II – 28 czerwca 2021 r. Grupa mogła się jeszcze lepiej poznać dzięki udziałowi w grze, do której pytania wymyślili opiekunowie. Dotyczyły one m.in. znajomości hiszpańskich zwyczajów, jedzenia, waluty, największych miast, ale także samej Granady, do której wybierali się uczniowie.
Przykładowe pytania brzmiały: Co to jest jamon serrano? Gdzie znajduje się najbliższy od hotelu przystanek autobusu, jaka to linia i jaką ma trasę? Co jest charakterystycznego w metrze w Granadzie? Jak dotrzeć z hotelu do Alhambry? Ilu jest mieszkańców w Granadzie? Jakie zawody i ilu uczniów w każdym zawodzie będzie odbywać staż? Wymień co najmniej trzech słynnych Andaluzyjczyków i powiedz, z czego zasłynęli. Szczyty jakich gór można zobaczyć będąc w Granadzie? Co jest charakterystycznego w Albaicin?
Za prawidłowo udzielone odpowiedzi na pytania zwycięska grupa otrzymywała litery, które złożyły się w hasło: HISZPAŃSKA PRZYGODA.
Oprócz tego zadaniem uczestników było opracowanie krótkiego układu flamenco. Tutaj również rywalizowały dwie grupy, które ostatecznie wykazały się świetnym wyczuciem rytmu i poczuciem humoru.
Na koniec spotkania uczniowie wspólnie przygotowywali tapas, czyli tradycyjne hiszpańskie przekąski z wykorzystaniem chorizo i oliwek. Oglądali także pamiątki przywiezione z Hiszpanii z poprzedniego projektu i cieszyli się, że za kilka dni poznają swoich pracodawców, a także zobaczą słynną Alhambrę i góry Sierra Nevada…






