Kwalifikacje w zawodzie
• ROL.03. Prowadzenie produkcji pszczelarskiej
• ROL.09. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej i pszczelarskiej
Uczeń kształcący się w zawodzie technik pszczelarz przygotowuje się do wykonywania następujących zadań zawodowych:
• zakładania oraz prowadzenia gospodarstwa pszczelarskiego metodami tradycyjnymi i ekologicznymi
• organizowania oraz wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej
• prowadzenia i obsługiwania pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji rolniczej i pszczelarskiej
• prowadzenia sprzedaży produktów rolniczych i pszczelarskich
Uczeń w trakcie nauki przygotowywany jest do uzyskania uprawnień do prowadzenia doradztwa dotyczącego środków ochrony roślin w zakresie stosowania środków ochrony roślin, ma możliwość uczestniczenia w bezpłatnym szkoleniu na prawo jazdy kat. T przygotowującym do egzaminu państwowego oraz zdobywania dodatkowych umiejętności i uprawnień na kursach i szkoleniach, organizowanych w ramach projektu unijnego, takich jak:
• operatora kombajnu zbożowego i sieczkarni samojezdnej
• prawo jazdy kat. B
Kształcenie zawodowe odbywa się w specjalistycznych pracowniach zawodowych w nowocześnie wyposażonym Centrum Kształcenia Zawodowego. Uczeń poszerza wiedzę i umiejętności na praktykach zawodowych w przedsiębiorstwach specjalizujących się w wytwarzaniu i przetwarzaniu miodu oraz innych produktów pszczelich, indywidualnych gospodarstwach rolnych z działalnością pszczelarską.
Przedmioty zawodowe m.in.
• chów i hodowla pszczół
• gospodarka pasieczna
• produkcja roślinna
• organizacja produkcji rolniczej
• organizacja produkcji pszczelarskiej
• pożytki pszczele
• technologia produktów pasiecznych
• język angielski zawodowy
• działalność gospodarcza
Kariera zawodowa – technik pszczelarz może podjąć pracę w:
• gospodarstwach pasiecznych
• firmach specjalizujących się w produkcji i przetwarzaniu miodu oraz innych produktów pszczelich
• może prowadzić własne gospodarstwo pasieczne i rolnicze