„Jeśli wyginą pszczoły, wówczas rodzajowi ludzkiemu
zostaną już tylko cztery lata”
Albert Einstein
20 maja obchodzony jest Światowy Dzień Pszczół. Został on ogłoszony – po raz pierwszy w 2018 roku – przez Organizację Narodów Zjednoczonych, by przypominać nam, o roli owadów zapylających, dla funkcjonowania biosfery. Święto ustanowione zostało z inicjatywy Słowenii, która w ten sposób chciała podkreślić znaczenie pszczół dla pozyskiwania żywności i zwracała uwagę, że stosowanie pestycydów w rolnictwie zabija te owady-święto pokrywa się z dniem urodzin Antona Janšy – XVIII-wiecznego pioniera nowoczesnego pszczelarstwa, pochodzącego właśnie ze Słowenii.
Na świecie istnieje około 20 000 gatunków pszczół. W Polsce ok.470 z tego 222 gatunki zagrożone są wyginięciem!!!
Pszczoły są jednymi z najbardziej zorganizowanych stworzeń na Ziemi. Najpopularniejszym i najlepiej zbadanym jest pszczoła miodna, która została udomowiona przez człowieka. Gatunek ten hodowany jest w pasiekach, głównie w celu produkcji miodu. Pszczoły pełnią jeszcze jedną ważną rolę w ekosystemie-zapylają rośliny. Dotyczy to zarówno tych uprawianych przez człowieka i wykorzystywanych następnie w przemyśle spożywczym, ale też innych roślin, stanowiących np. naturalny pokarm dla ptaków i dzikich zwierząt. Odpowiadają za zapylenie około 30% upraw rolnych i 90% roślin w środowisku naturalnym. Bez nich życie na Ziemi przestałoby po prostu istnieć. Rola pszczół jest więc ogromna. Pszczelarze od kilku lat biją na alarm , ponieważ na całym świecie obserwujemy masowe wymieranie pszczół. Zjawisko masowego wymierania pszczół po raz pierwszy zauważono w Stanach Zjednoczonych . Naukowcy od dawna podejrzewali, że pszczoły umierają przez neonikotynoidowe środki ochrony roślin, którymi spryskiwane są pola uprawne zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i w Europie od lat 80-tych XX w. Używane przez rolników pestycydy są z każdym rokiem coraz bardziej skuteczne, co najczęściej oznacza po prostu większą toksyczność. Problemem jest także brak wiedzy, powodujący nieumiejętne stosowanie środków ochrony roślin przez rolników oraz zwykły wandalizm którym coraz częściej mamy do czynienia –wystarczy poczytać doniesienia prasowe.
Wzrost umieralności pszczół prawdopodobnie wynika też z ocieplenia klimatu, który powoduje nienaturalny przebieg pór roku. Zimy stają się coraz cieplejsze, a wiosna i lato coraz chłodniejsze. Zmiany klimatyczne powodują, że na drzewach i krzewach pojawia się coraz mniej kwiatów, których nektar jest jedynym źródłem pożywienia pszczół. Nie ułatwia pszczołom życia także rozwój urbanizacji i zanieczyszczenie powietrza.
Co możemy zrobić żeby uratować pszczoły?
1. Zrezygnujmy z oprysków chemicznych!
2. Sadźmy kwiaty przyjazne pszczołowatym
3. Zapewnijmy wodę zapylaczom.
4. Kupujmy miód od lokalnych pszczelarzy.
5. Edukujmy dzieci.
6. Propagujmy wiedzę o pszczołach.
Jeśli chcesz zdobyć wiedzę na temat hodowli pszczół
serdecznie zapraszamy do naszej szkoły!